STRANDEN FÖRBLIR FRI! Planerna på att bygga kaj och betongpontoner ogillades i en dom av Mark- och miljödomstolen 13/12.
Nu måste strandpromenaden upprustas och göras tillgänglig för alla igen! Vi efterskänker vårt bygglov till kommunen och bistår i arbetet för att få stranden renoverad. KOM MED DU OCKSÅ!
* PRESSARKIVET * Cedergrenska parkens framtidsarkiv * Tekniska kontorets bygglov här. (Ogiltigt efter dom av Mark- och miljödomstolen 13/12-12.) * Föreningarnas bygglov här. (Ej överklagat, giltigt.)
Här finns de senaste domarna och handlingarna!

fredag 6 maj 2011

Föreningarna i nätverket söker bygglov!

Ännu en gång sedan den cedergrenska tomten blev allmän park har det folkliga engagemanget för parken tagit sig ett ovanligt och starkt uttryck.

Föreningar och enskilda har sedan 1970-talet slut arbetat visionärt och konkret för parken. Att tomten skulle köpas in till kommunen och bilda öppen park. Att det helt ofärdiga tornet skulle inredas och öppnas för allmänheten. Att enskilda medborgare skulle få bidra till tornet. Att familjen Cedergrens sålda ägodelar skulle hittas och köpas tillbaka. Att engagerade skulle hedras årligen. Att en skötselplan för parken skulle upprättas och förverkligas. Och nu – att parken ska få behålla och utveckla sitt strandparti till en fungerande strand för bad, jollar, natur- och kulturupplevelser - med ett fortsatt fritt sjöläge för alla.

En gång stod tornet tomt och oinrett och föreningsengagemanget ledde till att det inreddes till att bli öppet för allmänheten och kommunens stolthet. Idag är stranden populär men illa underhållen, och engagemanget från föreningar och enskilda har samlats i ett konkret förslag om hur den ska upprustas och ”inredas”.

 Vi har presenterat innehållet i våra förslag om stranden tidigare. De har engagerat många, men viftats bort av beslutsfattare. Nu har vi konkretiserat det i bygglovsform och i enlighet med detaljplanen. Då har våra förslag både en konkret möjlighet och en rätt till behandling. Den 17 maj har byggnadsnämnden sitt nästa ordinarie möte.


Vår ansökan är rikt illustrerad med bilder, tydliga arkitektritningar, beskrivning av projektet och förslag på finansiella samarbetsformer. Vi har liksom tekniska kontoret också ansökt om dispens från strandskydd, vilket är nödvändigt för allt som ska ske i vatten. För att dispens från strandskydd ska kunna beviljas ska inte det inte finnas alternativa placeringar av bygget. Vi menar att tekniska kontorets pontonbryggor kan förläggas på andra ställen, och vi har medhåll från Stocksunds båtklubb om att goda alternativ finns – om politikerna vill.

Tekniska kontorets lösning för bebyggelse i parkens strand ger 35 båtplatser. Vi har visat hur man från i sommar till 2,5 år framåt kan bygga 122 båtplatser utan att inkräkta på parkmark eller historisk mark. Vårt förslag om Cedergrenska stranden kan däremot inte förläggas någon annan stans, vilket tekniska kontorets förslag kan.
Bakom bygglovsansökan står Hembygdsföreningen Sällskapet Amorina och Naturskyddsföreningen i Danderyd, förenade i nätverket Cedergrenska parkens vänner. Innehållet uppskattas av många organisationer och enskilda.

På lördag 7 maj kl 15 gör vi en öppen vandring i parken för att berätta om vår syn på dåtid och framtida möjligheter. Då kommer vi också att visa våra förslag kring strandpartiet. Den 21 maj ställer vi också ut och finns på plats. Sedan är det dags för utställningen att nå biblioteken.

Vi önskar kommunen lycka till i det fortsatta arbetet med parken!
Du som vill ta del av hela ansökan, klicka på bildspelet uppe på hemsidan. Kommentera gärna!

15 kommentarer:

 1. Mats Lundblad, Djursholm7 maj 2011 10:42

  Hej Sten Hellqvist m fl!
  Tack för flitigt arbete och info om bl a Cedergrenska parkstranden!

  Jag anser att det är mycket viktigt att ...

  * värna om allmänna, vackra stränder

  * ej acceptera/godkänna att (stora, miljövidriga, bullrande) båtar skymmer / förfular allmän utsikt från gemensamma stränder och speciellt ej från parkområden

  * värna om ett miljövänligt, mysigt och tyst båtliv, genom att bl a förenkla för de som vill paddla och ro med enkla sjösättningsramper för småbåtar (via t ex cykelvagnar) samt uthyrning av kanoter och mindre roddbåtar

  * ej acceptera onödigt stora, bullrande, miljövidriga, kraftigt svalluppdrivande och farligt snabba båtar i innerskärgårdarna

  OBS: En lättframförd båt är ganska smal, lätt och har spetsig akter. En dylik roddbåt kan enkelt ros med farten ca 3 knop, ca 5 km/h.

  Mats Lundblad, Djursholm
  (miljövän, långfärdsroddare, civilingenjör teknisk fysik m m)

  SvaraRadera
 2. Ett superfint och mycket proffsigt och genomtänkt förslag!
  Att parken och dess strandlinje skall bevaras är en självklarhet.
  Den nuvarande politiska ledningens ( M, Kd och C ) underdåniga och fantasilösa inställning när det gäller visioner är inget annat än en skam för Danderyd.
  Den här kommunen förtjänar en ledning som åtminstone når upp till någon slags miniminivå.
  Många som trodde att C skulle bli svaret och visade detta i valet är grymt besvikna, inklusive jag själv.

  SvaraRadera
 3. Maria Oldén8 maj 2011 06:01

  Jag tycker detta förslag för Cedergrenska parkens utveckling är utmärkt! Vilket jobb det måste ligga bakom den detaljrika ansökan.

  Det är också så bra att ni arbetat med att ta fram tydliga förslag för alternativa platser för fler båtbryggor - för precis som ni skriver så kan båtplatser byggas på annan plats, vilket inte Cedergrenska stranden kan.

  Efter att båda bygglovsansökningarna granskats borde det rimligen inte finnas något mer hinder för att stranden får förbli strand!

  SvaraRadera
 4. Eva Börjesson8 maj 2011 10:30

  TOPPEN!
  Så vill vi ha vår park!
  Då blir den till glädje för alla – kanotister, lekfulla barn, soldyrkare, de som promenerar med flera – oavsett åldrar! Underbart!
  Jag håller alla tummar för att detta ska bli verklighet!
  Bra jobbat!
  Eva

  SvaraRadera
 5. Ulla Assarson-Eklöw8 maj 2011 11:57

  FIN PLAN!

  Ulla Assarsson-Eklöw och Sven Eklöw

  SvaraRadera
 6. STF Stockholm9 maj 2011 01:55

  Svenska Turistföreningen

  Tagit del av ert jobb.
  Smart och bra att kontra med en ansökan om öppen brygga o dyl.
  Området gör sig bäst för allmänheten.

  Hälsningar!
  Gunnar Eriksson
  STF Stockholmskrets

  SvaraRadera
 7. Centerväljare9 maj 2011 05:32

  Ett jättefint förslag till utformning av Cedergrenska parken.

  Att Moderaterna/Kristdemokraterna inte värnar grönområden är inget att förvånas över. Men jag är liksom "ditt namn" mycket besviken på Danderydscentern. Inför valet lovades "Vi medverkar inte till att bygga i grönområden, naturmark eller parker".

  Ny tycker dom inte att betongpontoner är att bygga. Om inte Centern svänger i denna fråga kommer de garanterat inte få min röst i nästa val.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker också att förslaget till utformning av parkens strandparti ser jättebra ut. En reflektion när man tittar i detaljplanen och kommunens skötselplan för parken är att parkvännernas förslag ligger betydligt närmare vad som presenterats tidigare än vad tekniska kontorets betongpontoner för fritidsbåtar gör.

  Jag kan heller inte annat än hålla med "ditt namn" och "Centerväljare" om att Danderydscenterns agerande är en stor besvikelse så här långt. Jag har haft en maildiskussion med Danderydscenterns Siv Sahlström som alltså anser att bryggor i parken inte innebär någon byggnation. Också ett sätt att rättfärdiga ett vallöfte... Jag tror inte att någon presumtiv centerväljare uppfattat vallöftet om att inte bygga i parker som att marinor skulle vara undantagna.

  Men låt oss inte kasta in handduken. Kanske kan detta förslag öppna ögonen på Centerpartister och andra som hittills verkat för att offra parkens strandparti.

  SvaraRadera
 9. Hans Andersson9 maj 2011 12:29

  Jag håller med alla som uttrycker besvikelse med centern och mina centerröstande vänner säger samma sak. Vad är detta? Danderyds gröna parti går med på att lägga moderata betongbryggor i vår bästa kulturpark? HUR SKA VI DÅ KUNNA LITA PÅ CENTERN I GRÖNA OCH KULTURBEVARANDE FRÅGOR?

  Jag gör det inte längre. Är man beredd att sälja ut Cedergrenska parkens sjösida är man beredd att sälja vad som helst för att behålla makten. Men centerns makt blir ju värdelös om de inte ens kan försvara en kulturhistorisk park!

  Varför ser man inte Siv Sahlström försvara parken??? ÄR DET SANT ATT HON MENAR ATT BETONGBRYGGOR I PARKEN INTE ÄR BYGGNATION? Det var då verkligen en snabb anpassning - till moderaterna, dessutom i Gunnar Ooms anda.

  Vilket parti ska vi som vill ha kvar parker då kunna lita på?

  Hans Andersson

  SvaraRadera
 10. Richard Murray10 maj 2011 11:40

  Mycket lovande att se föreningarnas förslag till utveckling av Cedergrenska parkens strand. Ger ökade möjligheter till rekreation för alla.

  Richard Murray
  ordf i Förbundet för Ekoparken sedan 1993

  SvaraRadera
 11. Bitte Liberg10 maj 2011 11:45

  Heja, heja!
  Musen som röt!- om ni kommer ihåg att det fanns en film som hette det.
  Jag önskar er allt gott.

  hälsn.
  Bitte Liberg, ordf i Södermalmsparkernas vänner, styrelseledamot i Förbundet För Ekoparken och Stockholmsälskare

  SvaraRadera
 12. Anna, Stocksund10 maj 2011 15:03

  Nej det här ni skriver om Centern i Danderyd stämmer inte! Dom har alltid försvarat den här parken och att öht inte bygga i gröna områden. Dom gav moderaterna mest motstånd när hela Stocksunds hamn skulle exploateras , kommersialiseras och asfalteras och när det skulle muddras i den giftiga sjöbotten, byggas dyra kajer, lånas skattepengar till friskolan och så vidare. Det blev ju en stor asfaltanläggning och privatisering av hamnen ändå, men det var verkligen inte Centerns fel.
  Centern är självklart emot allt som har med betong och moderat privatisering i Cedergrenska parken att göra. Ni som påstår något annat bör ge bevis för anklagelserna. Centern är Danderyds gröna parti!
  Anna B-n, Stocksund

  SvaraRadera
 13. Hej Anna,

  Ingen skulle bli gladare än jag om det visar sig att du har rätt gällande Danderydscentern när du skriver att de självklart är emot allt som har med betong och moderat privatisering i Cedergrenska parken att göra.

  Tyvärr låter det inte så när Siv Sahlström och Kristin Eriksson talar i kommunfullmäktige eller besvarar frågor på mail.
  Eftersom hela den politiska oppositionen (fp, mp och s) värnar parken och verkar för båtplatser med en bättre lokalisering skulle det räcka om även Centern gjorde det för att saken skulle vara biff och parken räddad.

  Jag skrev om detta i senaste veckans Mitt i Danderyd: http://arkiv.mitti.se:4711/2011/19/danderyd/MIDA-20110510-A-002-A.pdf

  Jag hoppas att du får rätt Anna.

  SvaraRadera
 14. Henrik Waldenström, WWF12 maj 2011 07:37

  Det är av yttersta vikt att Danderyds kommun i ett dylikt känsligt område gör en rimlig avvägning mellan allmänintresset och särintresset. D v s inte skadar eller åtminstone inte fragmentiserar i en värdefull unik kulturmiljö och på allvar försöker lösa frågan på det viset som Cedergrenska parkens vänner föreslår.

  Ett minimikrav är att på allvar pröva möjligheten att tekniska kontorets pontonbryggor kan förläggas på andra ställen. Det handlar väl sannolikt endast om politisk vilja.


  mvh Henrik Waldenström

  Henrik Waldenström
  handläggare/Conservation Officer
  Världsnaturfonden WWF/WWF Sweden
  Ulriksdals Slott, S-170 81 Solna
  Sweden

  SvaraRadera
 15. Nu har de som försöker rädda en park blivit illasinnade i Siv Sahlströms ögon (se lokaltidningen). Det är verkligen andra tongångar än de vi hörde före valet, när ingenting var viktigare för Centern än att bevara grönområden.

  Gick det så snabbt att vända kappan efter Moderaterna?

  SvaraRadera