STRANDEN FÖRBLIR FRI! Planerna på att bygga kaj och betongpontoner ogillades i en dom av Mark- och miljödomstolen 13/12.
Nu måste strandpromenaden upprustas och göras tillgänglig för alla igen! Vi efterskänker vårt bygglov till kommunen och bistår i arbetet för att få stranden renoverad. KOM MED DU OCKSÅ!
* PRESSARKIVET * Cedergrenska parkens framtidsarkiv * Tekniska kontorets bygglov här. (Ogiltigt efter dom av Mark- och miljödomstolen 13/12-12.) * Föreningarnas bygglov här. (Ej överklagat, giltigt.)
Här finns de senaste domarna och handlingarna!

fredag 16 september 2011

Ljust, men släckt för allmänheten

Det var ljust i parken igår kväll. Men knappast ett lysande arrangemang. Kommunen missade att göra tillställningen publik, och att upplysa sig själva om medborgares idéer om belysning. Inte minst i allmänna och kära parker som denna!
I andra kommuner gör man belysningsarrangemangen för möten mellan belysningsföretag och uppköpare (som i parken igår), och en annan del som en öppen tillställning för allmänheten att  medverka och bidra. Företagen får tävla med varandra, medborgare röstar och ger feedback. Detta kommenterades också av ett par belysningsföretag i samtal med oss parkvänner.
-          Det här är en mindre tillställning för vår del, vi är vana vid att det kommer både fler uppköpare och publik. I t ex Örebro och på andra ställen riktar man in sig också på allmänheten, det hade varit kul i en villakommun som denna där många behöver råd också för privat del.
En annan berättar att när man vet att allmänheten ska komma ordnar man till det lilla extra som är roligt för alla att se.
-          Det kan vara effektbelysningar, färgad ånga, rökmaskiner och annat. Man skärper till sig och ordnar det lilla extra när det kommer fler. Nu har vi ärligt talat snabbriggat en hel del.
Färg? Nej, sa parkbesökare...
...men kanske till

...jul!
En tredje berättar att man en gång satte upp en stor, belyst spegelkula över Fyrisån i Uppsala under ett publikt ljusarrangemang.
-          Det hade varit svårt att hänga upp över vattnet här, säger han och skrattar. Men man hade kunnat hänga upp en i träden. Sådant är roligt för många att uppleva!
Bakom arrangemanget stod tekniska kontoret, som lagt på ett företag att anordna arrangemanget. Utställare var åtta företag, inbjudna var andra kommuners motsvarigheter till tekniska kontor och nämnder, som lyssnade på föredrag på tornet under en middag och sedan gick i grupper för att se åtta belysningspunkter på plats.
Ett trettiotal av parkens vänner kom trots regn och en dags varsel. Yngsta 4 år, äldsta 86!
30-talet parkvänner som fått information om arrangemanget igår kväll kom till parken. Vi spred oss för att berika idéerna om hur vi vill se ljus och belysning i parken. Meddela oss vad du tycker är viktigt i fråga om belysning i parken!


Få parkbesökare har någonsin sett förrådshusen upplysta inifrån.
En upplevelse som fler än andra kommuners tjänstemän borde ha inbjudits till!
 Här är några kommentarer från parkbesökarna som gått runt i parken igår:
-          Marken där man går bör vara upplyst eller ha ljuspunkter, annars är det som att vandra i rymden

Gärna markljus men inte
med bländande sidoljus, tyckte
flera parkvänner.

Marklampan till höger gav bäst markljus
tyckte flera parkvänner.
-  Parken bör inte ha för mycket ljus, det blir tingeltangel och man förlorar mörkerseendet

Stranden utifrån sett. Ljus i strandlinjen och ut i vattnet liksom upp i alarna vid strandlinjen bannlystes av parkanvändare, som vill kunna se speglingar i vattnet från månen och Solnasidan. 

Skulpturalt markljus men alldeles för skarpa
skuggor tyckte parkvänner

-          Inga synliga skarpa ljuskällor som gör att man upplever mellanrummen som kolsvarta
-          Gärna något eller ett par träd upplysta nedifrån, men inte så att ljuskällan syns och bländar
Bra på avstånd men för skarpt, bländar.


Dold ljuskälla som lyser upp grenverket.

-        Gärna belysning vid stranden en bit från vattnet, företaget där visade prov på hur man skapar en vidare strand med upplyst rum under träden.
Ovanför Cedergrenska ångbåtsbryggefästet.
Med något ljus här och uppe i trappen känns stranden
längre.
         Lampan och uppåtriktade strålkastarna vid vita bänken uppe i parken var också uppskattad, skapade trevligt rum med mjukt ljus

Uppskattat av flera parkbesökare.
Ett ljust rum där man kan sitta.


BERÄTTA DU OCKSÅ VAD DU TYCKER OM BELYSNING I PARKEN! Skriv till info@cedergrenskaparken.se så vidarebefordrar vi till tekniska nämnden!

Se alla bilder här https://picasaweb.google.com/109018148919416701547/SlutenLjusfest159#
1 kommentar:

  1. info@cedergrenskaparken.se17 september 2011 04:14

    Se alla bilder från ljusfesten här! https://picasaweb.google.com/109018148919416701547/SlutenLjusfest159#

    SvaraRadera