STRANDEN FÖRBLIR FRI! Planerna på att bygga kaj och betongpontoner ogillades i en dom av Mark- och miljödomstolen 13/12.
Nu måste strandpromenaden upprustas och göras tillgänglig för alla igen! Vi efterskänker vårt bygglov till kommunen och bistår i arbetet för att få stranden renoverad. KOM MED DU OCKSÅ!
* PRESSARKIVET * Cedergrenska parkens framtidsarkiv * Tekniska kontorets bygglov här. (Ogiltigt efter dom av Mark- och miljödomstolen 13/12-12.) * Föreningarnas bygglov här. (Ej överklagat, giltigt.)
Här finns de senaste domarna och handlingarna!

tisdag 22 februari 2011

Första goda nyheten på länge!

Centern och majoriteten backade från sitt förra förslag om att minska tomt- och byggrätt vid en försäljning av trädgårdsmästardelen av parken. Enligt uppgift ikväll är detta nedan kommunstyrelsens belut. Det innebär att parken får behålla sin trädgårdsmästartomt!

FORTSÄTT SÅ VÅRA KÄRA FOLKVALDA, OCH TÄNK OM KRING STRANDDELEN OCKSÅ! Det finns andra mycket bättre ställen att skapa båtplatser på som inte drabbar en hel parkpublik, och inte heller båtägare och båtklubb.

-----------
Vi har placerat denna blogg i Danderydbloggkartan.se!

4 kommentarer:

 1. Nu vet vi mer om detta glädjande beslut!

  Det förslag som majoriteten via centern först lade fram, och som vi skrev om i inlägget den 14/2 här, reviderades i sista stund innan mötet.

  Den första versionen av förslaget innebar att tomten fortsatt skulle kunna säljas, men att tomt och byggrätt skulle minskas. Detta låg med i dagordningen som också finns på kommunens hemsida.

  Det andra reviderade förslaget som centern lade fram på mötet hade samma skrivelse om att sänka byggrätten, men också det väsentliga: Att "den ska ingår i Cedergrenska parken och inte bilda egen fastighet".

  På mötet lade också Folkpartiet fram ett yrkande:

  Folkpartiet Liberalerna yrkar att uppdra åt byggnadsnämnden att upprätta en ny detaljplan för Cedergrenska parken, där en ev. avstyckning av den sk Grindstugan omöjliggörs.

  Danderyd den 21 feb. 2011-02-23
  Bengt Sylvan

  Socialdemokraterna stödde detta yrkande.

  Av någon anledning ställdes Siv Sahlströms/centerns förslag mot Folkpartiets/Bengt Sylvans, och kommunstyrelsen beslöt att bifalla Sivs förslag.

  Och av någon anledning reserverade sig folkpartisterna och socialdemokraten mot detta till förmån för folkpartiets yrkande.

  På oss ser det ut som om centerns och folkpartiets yrkande har samma innebörd.

  I vilket fall som helst så torde beslutet innebära att denna norra del av parken inte kan avstyckas och säljas.

  Och det ser ut som att det enda partiet som egentligen ville sälja tomten var moderaterna.

  Om något av detta är feltolkat - kommentera här!
  För att göra det måste man ha ett google-konto. det är gratis och ger ingen reklam i brevlådan. Klicka på "Registrera dig via e-post" och fälj intruktionerna så kan du kommentera!

  Cilla Lundström

  SvaraRadera
 2. NU KAN ALLA LÄTT KOMMENTERA!
  Vi har lyckats ändra så att man inte behöver ha ett google-konto för att kommentera inläggen här.
  Du klickar på "Kommentera som" och väljer att kommentera med Namn eller webbadress. Vi ber er att inte kommentera eller föra debatt under anonymitet, eftersom sådan brukar kunna urarta. behöver du anonymitet för att uttrycka en ståndpunkt, använd istället mail och andra fora än detta öppna forum. Tack!

  SvaraRadera
 3. Nils H. Magnusson1 mars 2011 15:26

  Tror Ni att Centerns succé att få Moderater och Kristdemokrater att acceptera att inte avstycka Grindstugan, innebär att de nu måste ge upp motståndet mot att pontonbryggor läggs från parkens strand?
  Nils H. Magnusson

  SvaraRadera
 4. Cilla Lundström2 mars 2011 02:19

  Hej Nils!
  Jag tror inte att någon i koalitionen kommer att svara, så här får vi spekulera.

  Mig skulle det förvåna stort om centern hade satt sig i en sådan låsning efter att man lyckades att driva igenom en räddning av Grindstugetomten. Visserligen har centern ansett att den frågan varit viktigare att lyckas i än att befria parken från pontonhotet, men partiet lyssnar och vet att den starka opinionsyttringen gäller parkvattnet och parken i sin helhet.

  Att värna parken behöver inte alls stå i konflikt med att värna båtintresset. Det finns gott om alternativa platser för utbyggnad av pontoner, och parken kan dessutom bara erbjuda ett fåtal. Frågan borde egentligen passa denna koalition perfekt - om moderaterna definierrar den som en båtplatsfråga och inte som en fråga om att utvidga Stocksunds hamn.

  Vad som sker med parken nu ger en tydlig signal om vad det kommer att innebära att ha ett engagerat och kunnigt grönt parti vid makten. Pontoner i Danderyds kanske mest kända park blir en symbolfråga.

  Centern är visserligen betydligt mindre än moderaterna i antal mandat, men centerns byggmotstånd vann och har stort stöd, och moderaternas förbyggaranda ledde till tappat förtroende. Moderaterna borde se att de har mycket att vinna på att från början hörsamma centern i fråga om grönområdens betydelse - den frågan kan centern så mycket bättre och där ligger de närmre en bred allmänhets uppfattning. Båtplatser kan man ju bygga på ställen som inte förstör parkmark.

  Vallöftena har vi färskt i minne, t ex från centerns sista tidning före valet: "Vi medverkar inte till att bygga i grönområden, naturmark eller parker" som finns här http://www.danderydscentern.nu/DanderydsNytt%209-10.pdf.

  Och koalitionen har dessutom definierat sin syn på kommunen som "Danderyd är en grön kommun med en unik kulturhistorisk bebyggelse. Karaktären av trädgårdsstad ska värnas. Nybyggnation och exploatering ska prövas från fall till fall, dock med en grundläggande restriktivitet." (Ur koalitionsöverenskommelsen som bl a finns här http://moderaterna.net/danderyd/2010/11/02/%e2%80%9dett-gront-danderyd-med-hog-kvalitet-i-valfarden-och-lag-skatt%e2%80%9d/)

  Vi som sett detta har inte förväntat oss att det endast ska gälla för kommande detaljplaner, utan också tolkningen av de tidigare. Därför blev vi mycket glada över centerns tryck på moderaterna att släppa försäljningsmöjligheten kring Grindstugan, som också backades upp av Folkpartiet, Socialdemopkraterna och Miljöpartiet. Det stämmer med hur vi trott att den här koalitionen ska agera.

  Vi hoppas att koalitionens partier kan hörsamma varandras kärnfrågor, och att moderaterna inte definierar sin kärnfråga som att det måste byggas båtplatser i just parkmark. En stor gemenskap har koalitionen i att finna båtplatsmöjligheter på områden som inte skadar kommunens parker!

  Vad tror ni andra?

  SvaraRadera